top of page

AYURVEDINEN IHONHOITO

Ayurvedan mukaan iho on sisäisen hyvinvoinnin peili. Luonnollisesti hyvinvoiva, terve ja kaunis iho kertoo kehon ja mielen tasapainosta, kun taas iho-oireet ovat merkkejä erilaisista epätasapainotiloista.

 

Ayurvedinen ihonhoito onkin parhaimmillaan itsetutkiskelun äärelle pysähtymistä sekä tietoisuuden kasvattamista itsestä ja omasta hyvinvoinnista. Ulkoinen ihonhoito on tärkeä osa kokonaisuutta, mutta se ei yksistään takaa kauas kantoisia tuloksia. Ayurvedisen ihonhoidon ensisijainen tavoite on tasapainottaa oireiden taustalla oleva syy, kiinnittämällä huomiota esimerkiksi elämäntapoihin ja mielen hyvinvointiin.

 

Tummat silmänaluset unettomien öiden jälkeen ja epäpuhtaudet leuan pielessä kuukautisten lähestyessä ovat monille tuttuja iho-oireita. Nämä ovat myös hyviä esimerkkejä siitä, miten iho toimii viestin tuojana. Unen ja kuukautiskierron lisäksi ihon tilan muutokseen vaikuttaa muun muassa ikä, ruokavalio, ruuansulatuksen toiminta, käsittelemättömät tunteet sekä elämäntilanteen ja vuodenaikojen muutokset.

 

Ayurvediset ihotyypit

Ayurveda määrittää kehotyyppien lisäksi myös ihotyypit kolmen doshan; vatan, pittan ja kaphan mukaan. Synnynnäisestä peruskehotyypistä eli prakritista poiketen, ihotyyppi voi muuttua usein elämän aikana. Ayurvedisen ihonhoidon tavoitteena on löytää tasapaino ihoa hallitseville elementeille, niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Perusajatus on hyvin yksinkertainen; samanlainen ominaisuus lisää epätasapainoa ja vastakkainen tasapainottaa. Samalla tavoin, kuin esimerkiksi kuuma tasapainottaa kylmää ja kosteus tasapainottaa kuivuutta.

 

Vata ihotyyppi

Vata ihotyyppiä hallitsevat vata-doshan elementit ilma ja eetteri, mitkä näkyvät iholla kuivuutena, karheutena, viileytenä ja ohuena rakenteena. Vata iholle tyypillisiä ihomuutoksia ovat myös miliumit, juonteet sekä pintakuivuudesta johtuvat ryynimäiset epäpuhtaudet, etenkin otsan alueella.

 

Pitta ihotyyppi

Pitta ihotyyppiä hallitsevat pitta doshan elementit tuli ja vesi, jotka näkyvät ja tuntuvat iholla herkkyytenä, punottavana värinä ja kuumotuksena. Epäpuhtaudet t-alueella ovat pitta iholle yleinen oire, ja monille Suomalaisille tuttu herkkä sekaiho onkin hyvin tyypillinen kuvaus pitta ihotyypistä. Lisäksi tulehdukselliset ihosairaudet, kuten punoittava ja ärtynyt atopia, ruusufinni ovat merkkejä pitta ihotyypistä.

Kapha ihotyyppi

Kapha ihotyyppiä hallitsevat maan ja veden elementit. Kapha iho on paksu ja vahva rakenteinen sekä helposti rasvoittuva. Lisääntyneet epäpuhtaudet ihossa ovat yleisiä, iho ei reagoi helposti ulkoisiin ärsykkeisiin ja väri pysyy tasaisena lämpötilan vaihteluista tai aktivoivista ihonhoitotuotteista huolimatta. Kapha ihotyypin haasteena on lisääntynyt öljyisyys sekä epäpuhtaudet, jotka ovat usein ihonalaisia ja voivat tuntua kipeiltä koskettaessa.

Haluaisitko oppia hyödyntämään ayurvedaa omassa työssäsi kauneudenhoidon parissa?

Palvelut: Services
bottom of page